آموزش کار با دستگاه های اندازه گیری
آموزش کار با دستگاه های اندازه گیری
مقالات تعمیرات موبایل
دستگاه های اندازه گیری الکتریکی در تعمیرات موبایل، برد و بسیاری از لوازم الکتریکی نقش بسزایی دارند و باید با طرز کار این دستگاه ها آشنا بود. تعمیرکاران حرفه ای لوازم الکتریکی باید بتوانند به شیوه صحیح با این دستگاه ها کار کنند. زیرا به وسیله این دستگاه ها می توان قطعات مختلف الکترونیکی را تست کرده، تا اگر دقت کافی را نداشته، تعویض شوند.
شاید با شنیدن نام دستگاه های اندازه گیری ذهن بسیاری از افراد به سمت مولتی متر برود، که البته درست هم بوده اما مولتی متر یکی از دستگاه های اندازه گیری موجود در بازار بوده و دستگاه های بسیار زیادی را می توان یافت که در تعمیرات لوازم الکتریکی برای اندازه گیری پارامتر های مختلف کاربرد دارند.

در اینجا هدف آشنایی با انواع این دستگاه ها و آموزش استفاده از آنها می باشد، لذا در این قسمت از سری مفالات آموزش تعمیرات بردهای الکترونیک به معرفی و آموزش کار با برخی از این دستگاه ها می پردازیم.
آموزش تعمیرات موبایل
نقش مولتی متر در بین دستگاه های اندازه گیری الکتریکی
مولتی متر یکی از معروف ترین و پرکاربردترین لوازم تعمیرات موبایل و دیگر دستگاه هایی الکترونیک بوده ، که می توان با استفاده از سلکتوری که در وسط مولتی متر قرار داده، این دستگاه را در حالت های مختلفی قرار داده، از جمله این حالت ها که توسط سلکتور قابل تنظیم بوده، می توان به حالت دیود و یا حالت بازر اشاره نموده، حالت بازر برای اندازه گیری پارامترهایی مانند مقاومت، ولتاژ و شدت جریان کاربرد داشته و حالت دیود می تواند برای تست دیود و ترانزیستور مورد استفاده قرار بگیرد.

دستگاه های اندازه گیری الکتریکی
نحوه اندازه گیری مقاومت: ابتدا باید کلید سلکتور را بر روی بالاترین میزان رنج مقاومت قرار داده، فیش مشکی را درون ترمینال com یا منفی قرار داده، و فیش قرمز رنگ را درون ترمینال مربوط به مقاومت یا مثبت قرار داده، حال سر دیگر فیش ها (ولیدها) را به دو سر مقاومت مورد نظر وصل نموده، حال می توان عدد مربوط به مقاومت را قرائت کرد.
نحوه اندازه گیری شدت جریان: برای این کار می توان ابتدا یکی از فیش ها را به ترمینال com و فیش دیگر را به ترمینال mA وصل کرده، حال می توان دو سر دیگر فیش ها را به دو نقطه از مدار متصل کرده و میزان شدت جریان مستقیم را قرائت نمود. توجه نمائید که برای اینکه بتوان شدت جریان بیش از 300 میلی آمپر تا 10 میلی آمپر را اندازه نموده، باید فیش قرمز را درون ترمینال 10A قرار داد.
نحوه اندازه گیری ولتاژ: ابتدا سلکتور را بر روی حالت DC تنظیم نموده، سپس فیش سیاه را درون ترمینال com و فیش قرمز را درون ترمینال (+) قرار داده، حال می توان لید مشکی را برروی بدنه به صورت ثابت ولید قرمز را برروی پایه های تک تک قطعات ویا کانکتور ها قرار دادوبه راحتی ولتاژ را اندازه گیری کرد.
اهمیت اسیلوسکوپ در بین سایر دستگاه های اندازه گیری الکتریکی
یکی دیگر از دستگاه های اندازه گیری بوده که پس از مولتی متر می توان گفت بیشترین کاربرد را دارد. دستگاهی است الکترونیکی که می تواند ولتاژ را به صورت یک نمودار دو بعدی برای شما به نمایش بگذارد. در نمودار نشان داده شده توسط اسیلوسکوپ ولتاژ در محور عمودی نشان داده شده و محور افقی مربوط به زمان است. این دستگاه را نوسان نما نیز می نامند و با استفاده از آن می توان موج، عرض پالس، دوره تناوب و زمانی که بین وقوع دو حادثه مانند دو پیک را اندازه گیری کرد. اسیلوسکوپ دارای دو نوع آنالوگ و دیجیتال بوده، که کار با مدل های دیجیتال آنها بسیار ساده بوده و می توان به راحتی از آنها استفاده نمود.

اسیلوسکوپ
به جز مواردی که به آنها اشاره شده، دستگاه دیگری نیز در بازار موجود بوده، که می توان با استفاده از هر کدام از آنها در تعمیرات موبایل، بسیاری از عیوب را تشخیص داده و برای رفع آنها اقدام نمود. از جمله این دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

پراب منطقی
دستگاه اندازه گیری توان سیگنال صوتی
مولد پالس
فانکشن ژنراتور (مولد موج جاروب)
مولد سیگنال های صوتی
شمارنده یا فرکانس متر دیجیتال
مولد فرکانس رادیویی
دستگاه اندازه گیری توان سیگنال رادیویی
و…
هر کدام از این دستگاه ها به نوبه خود می تواند در تعمیرات موبایل نقش بسزایی را ایفا نماید، زیرا با توجه به تعداد قطعات و پارامترهای بسیار زیادی که در یک موبایل وجود دارد، نیاز به دستگاه های اندازه گیری مختلفی نیز می باشد.